Bildetekst: En hann av det nordlige gulvendte Crested Gibbon (Nomascus annamensis). Tildeling: Tilo Nadler, Endangered Primate Rescue Center, Vietnam
Les videre Apen er blitt lagt til familien: Forskere fra det tyske primatsenteret (DPZ) i Göttingen har sammen med amerikanske og vietnamesiske forskere identifisert en hittil ukjent gibbon-art som lever i Sørøst-Asia. Den nye arten, som ble døpt av forskerne "Northern Yellow-cheeked Crested Gibbon", ble avslørt av deres sang og deres utskillelser. Det tilhører familien av crested gibbons, som er blant de mest truede apene i verden. Innblikk i deres livsførsel og slektskapsforhold er derfor spesielt viktig for deres beskyttelse. Det er fire slekter av gibbons, hvorav de crested gibbons med sin karakteristiske "punk frisyre". er mest merkbar. De forekommer utelukkende i Vietnam, Laos, Kambodsja og Sør-Kina. Så langt har man antatt seks forskjellige arter hvis distribusjonsområder er atskilt av elver. Imidlertid har teamet av forskere ledet av Christian Roos fra det tyske primatsenteret nå lyktes med å identifisere en syvende art. "Vi har samlet utskillelsene til dyrene for å kunne lese genetisk informasjon fra tarmceller?", Beskriver Christian Roos det kjedelige feltarbeidet i jungelen. Lydopptakene ga en annen pålitelig kilde til informasjon for differensiering. Dermed kunne forskerne vise at det sørlige hvitkinnede Crested Gibbon Nomascus siki ikke er en art, men snarere to forskjellige arter: det nylig beskrevne Northern Yellow-cheeked Crested Gibbon og det sørlige hvitkinnede Crested Gibbon.

"Oppdagelsen av en ny ape er en liten sensasjon, " sier Christian Roos. Alle crested bånd er truet eller alvorlig truet. Årsakene til antall nedgang er ulovlig jakt og økende tap av deres habitat. • Kunnskap om slektskapsforhold er viktig for å effektivt beskytte dyrene. Bare hvis vi vet hvor arter forekommer, kan vi unngå uønskede kryssinger, såkalte hybridiseringer, i fangenskap og identifisere meningsfylte beskyttede områder, sier Christian Roos.

Gibbons, så vel som orangutanger, gorillaer, sjimpanser, bonoboer og mennesker hører til de store aper. På grunn av deres mindre størrelse, men de kalles også små aper. Mens hunnene har en oransjegul pels, er voksne hanner svarte og har den karakteristiske tuft. Alle bånd er preget av sine lange armer, som de skummler gjennom tretoppene med størst presisjon og brede svinger.

Christian Roos (German Primate Center, Göttingen) et al .: German Primate Center GmbH wissenschaft.de? Martin Vieweg-annonse

© science.de

Anbefalt Redaksjonens